De historie van de Oranjeboombuurt 

 
1909 
Op 30 april 1909 is prinses Juliana geboren.Ter ere hiervan werd “de Oranjeboom” gepland, de boom op het pleintje bij het VVV. Op Koninginnedag werd de Oranjeboom versierd met zilveren ballen, aardappelen verpakt in aluminium folie. 
 
1951  
Sjaak en Joke Verberk beginnen een café in het pand Hoogstraat 22.
 
1960 
Jan en Nelly zijn op zoek naar een locatie om een café te beginnen. Ze kwamen hierover in gesprek met Sjaak Verberk. Sjaak en Ria wilden stoppen en Jan en Nelly gingen met de carnaval proefdraaien.
De carnaval was goed gelopen en spoedig daarna werd het café verkocht aan Jan en Nelly Vorle.
De mannen van de buurt gingen ’s zondags na de hoogmis een borreltje drinken bij Jan Vorle. Het gezelschap bestaande uit onder andere; Sjaak Verberk, Piet Kandelaars, Kolenburg, Piet Vogel, Tien Hendriks, Jo Bastiaans, Kees Kampen, Sjaak van Strijp, Noudje Verheijen, Toon Verbruggen kwamen met het idee een buurtschap op te richten en een feestavond te organiseren.
Buurtschap “De Oranjeboombuurt” was opgericht en de eerste voorzitter was Piet Vogel. De feestavond werd georganiseerd. Er werd een datum gepland, iedereen werd uitgenodigd en op de avond zelf werd wat geld gelapt voor de drankjes.
In die tijd was het al een heel goede gewoonte dat er door mensen uit de buurt in geval van een overlijden de zogenaamde aanzegging werd verzorgd, de andere buurtbewoners vertellen van het sterfgeval in de buurt. Tijdens de uitvaart werd de baar gedragen door de mannen uit de buurt, de zogenaamde buurmanplicht. Na de begrafenis kwamen de dragers nog even bij elkaar bij Café Vorle en kregen voor bewezen diensten 2 borreltjes.
 
1965 
De eerste zeskamp werd in Mill georganiseerd. In totaal deden er 5 buurtschappen mee, later groeide dat uit naar 16 buurtschappen. Ook “De Oranjeboombuurt” was van de partij.
 
1969 
De activiteiten van “De Oranjeboombuurt” kwamen moeizaan tot stand, er kwamen stemmen op om weer eens iets te organiseren. In 1969 werd een feestavond georganiseerd. Het idee was geopperd om erwtensoep te regelen. Piet Vogel regelde vlees bij de noodslachting, Toon Verbruggen regelde de erwten en de soep werd gekookt door Jan en Nelly Vorle. Iedereen leverde de benodigde spullen of diensten gratis, ook Piet Vogel uiteindelijk die dacht nog 10 gulden te mogen ontvangen voor het vlees en 1 gulden brengloon. Maar het mooiste was uiteindelijk dat op de feestavond iedereen zure erwtensoep kreeg opgediend.
 
1973 
Sjaak Verberk, de voorzitter van het Zeskamp comité, komt in gesprek met de NCRV voor deelname aan de  landelijke zeskamp, een Tv-programma destijds gepresenteerd door Dick Passchier en Judith Bos. Mill had een sterk team op de been gebracht en gooide hoge ogen in Andijk. Tijdens de spelavond in de Rotterdamse Ahoy werd de Millse zeskampploeg aangemoedigd door een grote schare supporters die met 22 bussen vanuit Mill onder politie escorte werd begeleid naar Rotterdam. In deze succesvolle zeskampploeg zaten natuurlijk ook de sportievelingen van De Oranjeboombuurt.
 
1974  
Later krijgt de zeskamp een internationaal karakter en gaat de ploeg op tournee naar onder andere Avanche in Zwitserland. Intussen heeft Sjaak Verberk het voorzitterschap van de zeskamp overgedragen van Nolleke van Zwam. Daarmee kreeg Sjaak weer wat extra tijd en bleef gewoon de voorzitter van “De Oranjeboombuurt”.In die tijd werd ook het marktplein in de winter onder water gezet om een schaatsbaan aan te leggen. Menig Millenaar heeft daarvan kunnen genieten.
 
1977  
Het eerste prinsenpaar uit de Oranjeboombuurt zijn Huub en Wil van de Ven.
 
1978 
Door de buurt werd met een grote carnavalswagen afscheid genomen van prinsenpaar Huub en Wil van de Ven. Het paar werd ingeblikt in een groot conservenblik.
 
1982 
In Oss werd een oude kruidenierswagen gekocht en deze werd omgebouwd tot oliebollenwagen. De aanschaf was voor de buurt een behoorlijke investering en toenmalig penningmeester Thij Lamers liet deze investering morrend toe. Maar later is gelukkig gebleken dat het “oliebollen idee” een perfect idee is geweest en de kas van de buurt goed heeft gespekt.
De buurt ging oliebollen bakken en verkopen. Daarmee kwamen meer opbrengsten binnen en daarmee kwam er ruimte om wat extra activiteiten te gaan organiseren. Daarnaast kregen we jaarlijks ook een bijdragen vanuit de opbrengsten vanuit de wekelijkse kienavond.
In dat jaar werd ook voor het eerst de fietstocht georganiseerd en de Sint Nicolaas activiteit.
 
1984   
Rogier Sweens wordt gekozen tot Nar van het Millse jeugdcarnaval.
De jeugdleden van de Oranjeboombuurt gaan een dagje naar de Efteling en later in het jaar gaat de oudere jeugd bowlen bij Erica.
 
1985  
De Oranjeboombuurt viert het 25-jarig bestaan. In dit jaar is Jeroen van de Heuvel de jeugdprins van
de Millse carnaval.
 
1987  
Er werd een oude frietwagen gekocht van de bekende frietbakker “Toontje” uit Boxmeer. Door met name
Leo van der Linden en Sjaak Schmitz werd de frietwagen omgebouwd tot oliebollenwagen. Precies 10 jaar later als het eerste prinsenpaar uit de Oranjeboombuurt worden Paul en Annie Sweens het prinsenpaar. Snel werd besloten de oude oliebollenwagen in te zetten om het Oranjeboom prinsenpaar te ondersteunen.Voor het eerst wordt een dropping gehouden voor de opgroeiende jeugd en de kleinere uit de buurt deden mee aan de eerste kinderzeskamp.
 
1988  
Vrijwilligers van de buurt gaan kerststukjes maken om de zieken en ouderen uit de buurt op te vrolijken.
Oktober ’88 is het idee geboren om de nieuwe rotonde de naam “Oranjeplein” te geven. De borden met de gewenste naam werden geplaatst op de rotonde Domeinenstraat/Hoogveldseweg. Maar uiteindelijk is de naam niet overgenomen.De buurt doet mee aan het Buurtschappen Handbaltoernooi georganiseerd door MHV.Dit jaar treedt Rogier Sweens in de voersporen van zijn vader en wordt de jeugdprins van
 
1989  
De buurt neemt deel aan het jeugd voetbaltoernooi en in dit jaar maken de kinderen ook een uitstapje naar de Wanroyse Bergen.
 
1993 
Jan en Nelly van de Vorle stoppen met het café en de zaak gaat over op een nieuwe eigenaar. De buurt
heeft toen een tijdje daar geen echte stamcafé meer gehad.
 
1997  
De Oranjeboombuurt schenkt een boom (een gewone) voor in het nieuwe landschapspark van Mill. Daarvoor in  plaats hebben we van toenmalig burgmeester Daandels een oorkonde ontvangen. In dit jaar werd de feestavond van de buurt gehouden in café/restaurant Erica.
 
2000  
Het café aan de Hoogstraat 22 wordt, na enkele twijfelachtige eigenaren, overgenomen door de Jan de Klijn,  café De Klijne Jan. De nieuwe eigenaar maakte een voortvarende start en de buurt werd weer warm onthaald. Dat heeft helaas maar kort mogen duren. 
 
2001  
De jeugdleden hebben een uitstapje naar Rodeo, een onlangs geopend klimparadijs aan de Spoorstraat in Mill.
 
2002  
De euro werd geïntroduceerd, het kasboek wordt bijgesteld en euro geschikt gemaakt.In oktober van dit jaar worden 3 zeer verdienstelijke bestuursleden, Sjaak Verberk – Mien van de Heuvel en Mia van Rooij, onderscheiden met de Oranjeboom Award (een prachtig gebakken tegel met daarop een Oranjeboom gemaakt door Mathieu Vloet).
In november wordt er een skate-middag gehouden in de magazijnruimtes van de Firma van Rooij. Een prachtig gladde vloer en een leuk parcours maakten van het geheel een leuke middag.
 
2003  
Voor de eerste keer gaan buurtbewoners op herhaling en wel naar de theorieavond bij autorijschool Mengerink  Verheijen. Wat weten we nog van de verkeersregels en de verkeersborden. De conclusie was… die herhaling kwam voor de meeste als geroepen.
In dit jaar hebben we helaas ook afscheid moeten nemen van Mien van de Heuvel en Mia van Rooij.
 
2004  
De oliebollenwagen is verkocht en in samenwerking met Maarten Manders is het idee opgepakt om in plaats van  oliebollen de zogenaamde nonnevotten te gaan bakken en verkopen. De Millse mensen moesten er even aan  wennen. Maar nu ze weten hoe ze smaken gaan ze, carnavalszondag, als warme broodjes over de toonbank.
 
2005  
De jeugd van de buurt gaat schaatsen in Triavium Nijmegen, een prachtige overdekte schaatsbaan in Dukenburg/Nijmegen.
 
2006  
De Oranjeboombuurt versiert de buurt oranje vanwege het WK voetbal. Voor de spelers onder de 21 was de  buurt net op tijd versierd om het kampioenschap te vieren. Voor het grote oranje viel het doek te vroeg in het toernooi. Maar De Oranjeboombuurt haalden weer eens de pers en er waren veel positieve reacties van dorpsbewoners en andere passanten. Kortom… voor herhaling vatbaar.
 
2007  
De winterwandeling op landgoed Tongelaar. Een prachtige tocht, ondersteund met een prachtig verhaal van onze  daggids Stef Gosens, over de flora en fauna van het gebied.
 
2010  
De Oranjeboombuurt boom bestaat 100 jaar.
De Oranjeboombuurt bestaat 50jaar.